- 2 bakjes champignons
- 1 bakje soepvlees (rundervlees, 300 g)
- 1 grote wortel
- 1 prei
- 2 eetlepels peterselie
- 1 eetlepel olie
- 2 uien
- 1 laurierblad
- 2 glazen witte wijn
- 1 Beurre manié (2 eetlepels bloem + 2 eetlepels roomboter)
- 2 glazen water
- 1 bouillon blokje
- peper en zout
- 1 deeg + ei
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 eierdooier + 1 lepel melk

Tourtière is een taart gevuld met vlees, soms wild en groenten.
Het is een soort ragout in een gesloten taart.
Populair in Frankrijk en in het Frans gedeelde van Canada (Quebec).
In Canada wordt met Oud en nieuw of met kerstmis avond (réveillon), vaak een Tourtière geserveerd.
Maak het deeg klaar.
Voeg een ei in het deeg, het wordt door het ei krokanter.
Laat het rusten.
Smeer de ovenschaal met wat boter.
Verdeel het deeg in 2 stukken, 1 groot en 1 klein.
Rol het groot stuk deeg uit en bekleed de ovenschaal met het deeg.
Prik gaatjes in de bodem van het deeg en strooi wat paneermeel erop.
Snijd de wortels in plakjes, de uien in blokjes en halveer de champignons.
Verwarm de olie in een pan en bak de uien samen met de champignons, het vlees en de prei.
Voeg nu de wijn, het water, de wortel, de peterselie, de bouillon blokje, de laurier blaadje en breng op smaak met peper en zout.
Laat het vlees mengsel eerst koken op hoog vuur om de alcohol te laten verdampen en laat hem 2 uur, langzaam pruttelen,op laag vuur, met een deksel op.
Maak een Beurre manié klaar door de boter samen met de bloem te mengen tot een balletje.
Doe de laurier blaadje weg.
Roer de Beurre manié in de saus tot de saus dik wordt en laat nog 10 minuten langzaam koken.
Vul de ovenschaal met het vleesmengsel.
Klop het eierdooier met de melk.
Rol het 2e stuk deeg en bedek de bovenkant.
Vouw de rest van het 1e deeg er overheen.
Bestrijk de bovenkant met het geklutst ei.
Enkele inkepingen in de bovenkant snijden, om de damp te laten ontsnappen.
Zet de vleestaart ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, op 180 graden.