- 3 koffie mokken bloem
- 3 koffie mokken gekookte rijst
- 1/2 Spaanse peper zonder zaadjes
- 4 eetlepels verse peterselie
- 1 ui
- 6 eetlepels geraspte kaas
- 3 teentjes knoflook
- 2 lente uitjes
- 1 ei
- peper en zout
- olie

Als ik kook voor 3 personen, kook ik altijd voor een hele regiment.
Ik had te veel rijst gekookt maar ik hou niet van weggooien en rijst uit de vrieskast, vind ik droog en niet zo lekker.
Ik dacht is het misschien lekker om croquettes te maken, gebakken koekjes van kruidige rijst.
Het was een succes, we vonden ze heerlijk.
Lekker met een stuk vlees, dip sausjes en sla erbij.
Hak de knoflook, de Spaanse peper en de peterselie fijn.
Snijd de lente uitjes in ringetjes.
Meng samen de rijst, de geraspte kaas, de ui, de knoflook, het ei, de Spaanse peper, 2 eetlepels bloem en de peterselie.
Breng de rijst goed op smaak met peper en zout.
Maak een diepe bord met 2 kopjes bloem klaar.
Maak een tweede bord met keukenpapier klaar.
Maak een derde bord klaar.
Verwarm een koekenpan met olie, ongeveer 6 eetlepels, het vuur mag niet te hoog maar ook niet te zacht zijn.
Nu de Tip van de chef:
Laat de kraan open en maak je handen nat.
Zo is het makkelijker om balletjes van de rijst te maken.
Als je hand nat zijn, neem 2 eetlepels rijst in je handen en rol het tot een balletje.
Maak het balletje plaat, zoals een hamburger en zet de croquette op de 3e bord.
Elke keer dat je met een croquette klaar bent, was je handen en laat ze nat zijn.
Maak croquettes tot de rijst op is.
Pak een croquette in je hand en met de andere hand, dop hem voorzichtig in de bloem, beide kanten.
Bak de croquettes, 3 minuten, beide kanten, mooi goudbruin.
Serveer meteen.