- 1 kant-en-klare pizzabodem of 1 pak pizzadeeg gemaakt volgens de verpakking of een pak bladerdeeg
- 1 el water vermengd met 1 el olijfolie en 1 tl zout
- 600 g uien, in ringen (4)
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 1 tl verse tijm, rozemarijn
- 16 ansjovisfilets
- olijfolie
- 40 g zwarte olijven, ontpit, gehalveerd
- 1 half bakje Cherry tomaatjes
- 1 el basilicum

als je niet van ansjovis houdt, gebruik dan feta kaas, of verse worst.
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Gebruik je pizzadeeg, rol dat dan uit tot een rechthoek van 4 mm dik en rol de randen op.
Prik er gaatjes in met een vork en bestrijk met het water-olie-zoutmengsel.
Laat rijzen terwijl je de uiringen bakt.
Zet een pan met dikke bodem op laag vuur en bak de uiringen, knoflook en kruiden onder regelmatig roeren – zo’n 20–30 minuten of tot de uiringen zacht zijn en beginnen te kleuren.
Neem ze uit de pan en voeg zout en peper toe.
Knijp de tomaatjes uit om hun sap te verwijderen en halveer ze.
Snijd de olijven in ringen.
Spreid het uimengsel over het deeg en laat rondom een rand vrij.
Leg de ansjovis erop in een ruitpatroon, leg de olijven, de basilicum en de tomaatjes erop.
Bedruppel met olie en bak de pissaladière in 20 minuten goudbruin.