Door: Dominique op 22 - 02 - 2025 in de categorie Hoofdgerechten, Hoofdgerechten en Bijgerechten, Rundvlees
Ingredienten
  • 500 g gehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • paneermeel
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 1 ei
  • Margarine om te bakken
Voor de saus
  • 3 eetlepels roomboter
  • 30 g bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels worcestershire sauce
  •  400 ml runderbouillon
  • 250 ml kookroom
  • Peper, zout
Keuken: Bereidingstijd: 20 min. Portie(s): 4 personen

Zweedse gehaktballen, of Köttbullar, wereld bekend door Ikea, zijn een klassiek Zweeds gerecht, vaak geserveerd met romige saus, aardappelpuree. Hier is een traditioneel recept om ze zelf te maken:

 

Gehaktballen maken:

Meng in een kom het gehakt met de fijngehakte ui, het paneermeel, ei, 1 eetlepel peterselie, gehakte knoflook, nootmuskaat, zout en peper. Kneed goed door en vorm kleine balletjes.

Rol ze in paneermeel.

Bakken:

Verhit margarine in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin op middelhoog vuur.

Laat ze daarna op zacht vuur nog 10 minuten garen of zet ze apart terwijl je de saus maakt.

Saus maken:

Smelt de roomboter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed door.

Laat dit kort garen tot een roux.

Voeg beetje bij beetje de bouillon toe, blijf roeren tot het een klontje vrij saus wordt.

Voeg daarna de kookroom, de mosterd en de worcestershiresauce toe.

Breng op smaak met zout en peper.

Serveren:

Doe de gehaktballen in de saus en laat ze even sudderen. Serveer met aardappelpuree en strooi wat peterselie bovenop.

Smaklig måltid!

 

 

 

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Mango Chimichurri

Datum: 10 - 03 - 2025

0 reacties

BBQ Varkenhaas in..

Datum: 10 - 03 - 2025

0 reacties

Exotische triffle in..

Datum: 9 - 03 - 2025

0 reacties

Shaslick van de..

Datum: 3 - 03 - 2025

0 reacties