- 600 g bloem
- 400 ml (hete) gekookt water
- 2 theelepel zout
- 2 wortels
- 1 theelepel ketjap
- 1/2 Spaanse peper
- 2 lente uitjes
- 1 theelepel verse peterselie
- 4 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 gember bolletjes in siroop
- 1 theelepel 5 kruiden poeder
- 2 kleine biefstukjes
- Helft van de basis voor vulling
- 4 verse worsten
- Helft van de basis voor vulling
- 1/4 rode paprika
- 1 eetlepel sojasaus (Tikkoman)
- 2 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel citroensap
- 1 wortel
- 2 teentjes knoflook
- 1 lente uitje
- 1/4 ui
- peper
- 2 theelepels alles-binder
- 3 kopjes water
- olie
- 2 eetlepels gerooste sesamzaadjes
- 1/2 Spaanse peper
- 2 theelepels chili saus (of 1 theelepel sambal)
- 2 eetlepels verse peterselie
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel witte azijn of rijst azijn
- 1 theelepel vissaus
- 3 teentjes knoflook
- 1/4 ui
- 1 gember bolletje in siroop
- 3 kopjes water
- 2 theelepels alles-binder
- olie

Jiaozi zijn chinese Dumplings uit Noord china.
Dumplings zijn raviolis gevuld met vlees en groenten en geserveerd met een dipsaus.
Ze worden in vorm van de maan gemaakt, om het nieuw jaar, de lente, de nieuwe maan te vieren en worden met familie en vrienden gegeten.
Gefrituurd, gestoomd of gekookt krijgen ze verschillende namen. Jiaozi zijn gestoomde Dumplings.
Ik las op de website van “Pauline keuken” dat ze de nieuwe “sushi” zijn geworden.
Ik heb veel ingrediënten gebruikt en het was heel veel werk omdat ik alles zelf gemaakt heb maar je kan natuurlijk kant en klare sausen en kant en klare Dumplings vellen kopen.
Natuurlijk heb ik mijn eigen “Domy” recept gemaakt, het was heel lekker, een aanrader!
Maak het deeg:
Kneed de bloem met het warm-kokend water en de zout tot een soepel deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten.
Rol met je hand de helft van het deeg als een lange worst uit.
Snijd het deeg in stukjes, ongeveer 16.
Doe dat met de andere helft.
Rol een bolletje deeg zo dun mogelijk uit met een deegrol of met een pasta machine (het gaat sneller).
Steek je 2 cirkels uit het deeg.
Doe dat tot het deeg op is.
Ik heb de overgebleven stukjes alweer gekneed en nog een paar cirkels gemaakt.
Zet ze op een bord bedekt met folie om uitdroging te voorkomen.
Basis voor vulling:
Hak in een keukenmachine alle ingrediënten samen.
Zo is de basis voor de vulling klaar.
Vullingen:
Voor de vulling met biefstuk, hak de biefstukjes in een keukenmachine samen met de basis voor vulling.
Voor de vulling met varkensvlees, hak de worsten (zonder huid) samen met de basis voor vulling en de paprika.
De Dumplings vullen:
Neem een cirkel van deeg en doe 1 theelepel vulling naar keuze in de middel.
Met je vinger maak de rand van de dumpling nat. Vouw hem en met een vork, duw hem dicht (zie foto’s hierboven).
Doe dat tot alle Dumplings klaar zijn.
Zoete dipsaus:
Hak de wortel samen met de knoflook, de ui en het lente uitje.
Bak ze in een wok met een beetje olie.
Blus met de citroensap.
Voeg de sojasaus, de ketchup, de ketjap en het water toe, breng op smaak met peper.
Voeg de alles-binder toe om de dipsaus iets dik te maken.
Laat de dipsaus afkoelen.
Pittige dipsaus:
Hak de peterselie, de Spaanse peper, de ui, de gember en de knoflook samen en bak ze in de wok met een beetje olie.
Blus met de azijn.
Voeg de sojasaus, de chilisaus, de vissaus en het water toe.
Voeg de alles-binder toe om de dipsaus iets dik te maken.
Laat de dipsaus afkoelen.
Dumplings stomen:
Stoom de Dumplings naast elkaar (in een stoom maandje of machine of in een pan met een maandje erop), 8 minuten.
Serveer de Dumplings met de dipsausjes en rijst.