- 1 kg kalfspoelet of kalfslapjes
- 2 wortels
- 1 bakje kastanje champignons
- 2 uien
- 2 bouillonblokjes (kip)
- 20 g boter + 1 eetlepel olie
- 2 eetlepels bloem
- peper en zout
- 1 citroen
- 1 potje crème fraîche
- 1 eierdooier
- 250 ml witte wijn
- 2 glazen water
- verse platte peterselie

Blanquette de veau is een klassiek romig kalfsvlees stoofpotje uit Frankrijk.
Je kunt ook ander wit vlees gebruiken, zoals Kip, konijn of varkenshaas.
Dit is mijn eigen recept.
Snijd het vlees in blokjes.
Snijd de wortels in plakjes.
Snijd de champignons in blokjes.
Snijd de uien fijn.
Hak de peterselie fijn.
Bak het vlees in boter en olie tot het kleurt.
Bak de uien mee.
Voeg de bloem toe en bak mee, 3 minuten.
Blus met het water en wijn en roer alles goed samen.
Voeg er de wortels, de champignons en de bouillon blokjes toe, zet het vuur heel laag en laat de blanquette, 2 uren minimum zacht koken.
Net voor etenstijd:
Klop in een kom het eierdooier met de crème fraîche, de peterselie en de citroensap.
Roer het mengsel in de saus en laat nog 2 minuten zacht koken.
Serveer meteen.
Serveer de blanquette met rijst.