Het menu is al bedacht maar het kiezen van een wijn is vaak heel moeilijk.

Het combineren van wijn en gerechten is een kunst, niet iedereen is vinoloog of wijnkenner.

Zoek je een wijn voor bij een maaltijd?

Lees maar dit artikel!


download

Dure, prestige wijn:

Als je een robuuste, zware rode wijn wil,  kies dan een Bordeaux of een wijn uit Spanje.

Als je een droge witte wijn wil,  kies dan een Elzas wijn, zoals Gewürztraminer, Riesling, Chablis.

Als je een zoete witte wijn wil,  kies dan een Sauterne of een Monbazillac.

 

 


 

Voor elke gerecht hoort een soort wijn. Hier beschrijf ik welke, per gerecht:

Voorgerecht:

  • Bij soep kies je voor een lichte rode wijn, (Cabernet franc, Merlot)
  • Bij salade, kies je voor een witte wijn (Pinot Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc)
  • Bij pasta, kies voor een robuuste rode wijn (Chiantti, Rioja Crianza)

Hoofdgerecht:

  • Bij rood vlees hoort een rode wijn, (Cabernet Sauvignon, Merlot)
  • Bij wit vlees (zoals kip en kalkoen) en bij vis hoort een witte wijn (of lichte rosé) (Chardonnay, Sauvignon blanc)

Kaas:

  • Bij zachte kaas zoals camembert en brie, kies je een lichte rode wijn, (Beaujolais of Pinot noir) of een witte Duitse wijn
  • Bij stevige romige kaas, kies je een stevige rode wijn, (Merlot, Malbec, Saint Emillion, Bordeaux)
  • Bij een blauwschimmelkaas, kies je een stevige wijn, (Barolo uit Italië, Cote du Rhone)

Een Port of Porto is ook heel lekker met kaas.

Nagerecht:

  • Fruitige droge witte wijn : Gewürztraminer, Riesling
  • Sherry, Madeira
  • Zoete witte wijn: Sauterne, Muscat, Bergerac, Monbazillac

Denk ook aan bubbels:

  • Champagne
  • Prosecco
  • Cava

Mijn keuzen

FlesPicTulipe
chablis

 

gtin6006948000328_2d1 (LowRes_JPG)

monbazillac-clos-bellevue-b

 

casillerodeldiablogtin8718796025306_2d1 (LowRes_JPG)

 

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Appel en peer..

Datum: 6 - 10 - 2020

0 reacties

Rösti met ui,..

Datum: 29 - 09 - 2020

0 reacties

Rode kool ovenschotel

Datum: 23 - 09 - 2020

0 reacties