Hoe begon het?
Het is allemaal zo’n 4000 jaar geleden begonnen in het oude Babylonië. Het werd eind maart gevierd. In Egypte vierden ze Nieuwjaar in september. Het betekende het begin van het jaar en een nieuw begin op het moment dat de Nijl begon te overstromen en zorgde dan voor nieuwe gewassen.
Na veel onduidelijkheden over kalendersystemen zette Julius Caesar in 46 voor JC een belangrijke stap en stelde vast dat 1 januari het begin van elk nieuw jaar zou zijn.
En tot op de dag van vandaag zeggen we het oud jaar vaarwel en verwelkomen we het nieuw jaar, vol verwachting en nieuwe kansen!
Hoe vieren we het?
In Nederland wordt het gevierd met oliebollen, vuurwerk en natuurlijk champagne.
Oliebollen bestonden voor de 17 e eeuw nog niet. Omdat goede olie was schaar, werd kleine stukken deeg in een klein laag olie gebakken.
Die koeken bleven plat en werden olie koeken genoemd. Ze waren rijk aan vet en calorieën en daarmee tegen de winterkou beschermden. Pas in de 19 e eeuw, werd de oliebol een lekkernij.
Heb je besloten om Oud&Nieuw thuis te vieren met vrienden, het betekent niet dat je de hele organisatie op je hoeft te nemen. Je kunt mensen vragen om verschillende onderdelen van de avond op zich te nemen, oliebollen bakken, hapjes, vuurwerk, champagne…
In Frankrijk eten we laat, rond 22 uur. We noemen het le réveillon du nouvel an of le réveillon de la Saint Sylvestre. Het wordt dan Saint jacob schelpen, oesters, zalm, kreeft, foie gras, eendenborsten, en lekkere toetjes geserveerd. Om 12 uur wordt champagne gedronken en gedanst maar we hebben geen vuurwerk.
In Spanje kennen ze een traditie die uit het begin van de 20e eeuw stamt. Deze traditie heet ‘Las Uvas de la Suerte’ (‘druiven voor geluk’). Iedereen krijgt een schaaltje met twaalf druiven. Op het moment dat de klok op de Puerta del Sol in Madrid 12 uur begint te slaan, wordt er druifgehapt. Eén druif per kloksla. Dit moet geluk en voorspoed geven voor het Nieuwe Jaar. De klok op de Puerta del Sol is op de televisie te zien. Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wordt er getoost op het nieuwe jaar. Met heerlijke, Spaanse champagne (Cava). En dan wordt er uitbundig gefeest tot de vroege ochtend.
Ideeën voor een leuk feestje!
Denk aan een thema feest zoals jaren ’80, alles in goud, alles in zilver, apres ski, spelletjes…
Een winter barbecue is ook heel leuk. Dan heb je vuurkoren, een party tent, eaters en een dikke trui nodig.
Fondue of gourmetten kan ook heel leuk zijn maar dan is het leuker om dat te doen met wild vlees, Gamba’s of vis!
Een avond met tapas en hapjes is ook heel leuk.
Inspiratie voor hapjes
Hier onder kun je kijken voor inspiratie
https://receptenvandomy.nl/category/borrel-tapas-amuses-hapjes-lunch/
Champagne
Champagne is heel lekker maar vaak weet je niet welke champagne je moet kiezen. Ik zal je helpen.
Hieronder, heb ik een tabel gemaakt met verschillende soorten champagne.
- Blanc de Blanc – Champagne van de witte Chardonnay
- Blanc de Noirs – Champagne gemaakt van enkel blauwe druiven
- Brut – De meest gedronken champagne ter wereld
- Brut sans Milésime – Deze champagnes zijn het visitekaartje van het champagnehuis
- Extra Brut – De droogste champagne onder de champagnesoorten
- Milésimé – Champagne uit een uitzonderlijk goed jaar
- Rosé Brut – Champagne met een fris en sprankelend karakter
- Cuvée Prestige – De top champagnes van de champagnehuizen
- Demi-Sec – Een “rijke” champagne voor bij het dessert
- Sec – Champagne die bij vele gerechten gedronken kan worden
- Doux – Letterlijk zeldzaam zoete champagne
Of je nu een feestbeest bent of gezellig met met familie of vrienden Oud en Nieuw thuis viert, maak iets moois van!
Gelukkig nieuw jaar!
en veel kook plezier!
Domy