- 500 g varkenshaas
- Olijfolie
- 50 g roomboter
- peper en zout
- 2 wortels
- 2 uien
- 1 bakje champignons
- 1 el verse peterselie
- 2 glazen witte wijn ( 250 ml )
- 1 stuk beurre manié (25 g Roomboter + 2 eetlepels bloem)
- 1 potje crème fraîche of kookroom( 250 ml )
- 1 bouillonblokje

Zelf verzonnen recept van malse varkenshaas met een heerlijke romige witte wijn saus met champignons en wortel.
De varkenshazen op kamertemperatuur laten komen en goed inwrijven met zout en peper.
Verwarm de roomboter samen met een scheutje olijfolie in een koekenpan. Laat het vlees er in en rondom dicht schroeien.
Zet het vuur zacht en bak nog 10 minuten (het vlees is nog niet gaar).
Zet het vlees op een bord, pak het in aluminiumfolie in maar gooi zijn overgebleven vet niet.
Snijd de uien in blokjes.
Snijd de wortels in heel kleine blokjes.
Halveer de champignons.
Hak de peterselie fijn.
Bak de blokjes ui samen met de blokjes champignons en wortel in de koekenpan, 5 minuten.
Blus met de wijn af en laat, 5 minuten, op hoog vuur koken.
Voeg het bouillonblokje toe, zet het vuur zacht en laat 15 minuten zacht koken.
Voeg nu de crème fraîche en de peterselie toe en laat 10 minuten koken.
Breng op smaak met peper en zout.
Kneed tussen je vinger de bloem met de boter om een beurre manié klaar te maken.
Roer de beurre manié in de saus tot de saus iets dikker wordt.
Snijd het vlees in grote blokken.
Leg de stukjes vlees in de saus (met sap van het vlees erbij), dek met een deksel af en laat ongeveer 10 minuten zacht koken.
Hoi
Wil de saus graag gaan maken voor kerst .
Kan het ook een dag van te voren gemaakt worden?
Gr Alice
Goedeavond Alice, ik ben bang dat de crème fraîche gaat schiften.
Ik denk dat u alles moet doen en net voor de crème fraîche toevoegen, stoppen.
Volgende dag het recept afmaken.
Fijne feestdagen
Een heerlijk gerecht! Heb er nog wat knoflook en thym aan toegevoegd.
Vandaag geprobeerd, volgende keer als we gasten hebben komt het weer op tafel!
Ik ben blij dat u het recept heerlijk heeft gevonden..simpel en toch zo lekker !
kan ik dit ook met kippendijen maken
Goedemorgen
Ja, het is een goede idee
Een heerlijk receptje. Heb het al verschillende keren gemaakt, met frietjes of gebakken aardappeltjes. Vandaag maak ik het voor m’n schoonouders met puree en een rauw witloofslaatje.😁
Als u en uw familie heeft van mijn recept genoten, het is de mooiste compliment.
Dank u wel
We hebben met z’n 6-sen gesmuld vandaag van je recept, echt een topper!!
Leuk, dank u wel
Écht heerlijk! Een recept om te bewaren en nog te maken als ik vrienden ontvang!
Dank u wel
Een heerlijk recept!!! 👍 Is genieten als ik het eet, ook lekker met aardappelrozetjes uit de airfryer. Restant kan in de vriezer voor een keer makkelijk en toch heel lekker eten😋 Dit recept is echt een aanrader.
Dank u wel
Wij hebben met de kerst genoten van het gerecht. Ik heb er aardappelkroketjes bij gegeten. Heerlijk, dit komt vaker op tafel.
Dank u wel , de beste wensen voor u en voor uw familie
Hallo,
Welk bouillonblokje heb je gebruikt?
Rund,groente,kip of paddenstoel??
Het spijt me, uw bericht stond tussen de spam. Ik gebruik meestal kip
Ik heb dit recept gemaakt voor eerste kerstdag, naast enkele andere gerechten. Het was echt heerlijk! Een aanrader dus. De volgende keer doe ik er wel meer varkenshaas in. Dat hadden de gasten er al snel uitgevist 🙂
Geweldig
Dankjewel hoor
Geen Dank
Ik heb dit lekker gerechtje verleden week uitgeprobeerd, en jawel… Dit komt met Kerstmis hier op tafel! 👌
Ik zoek alleen nog een groentegerechtje om erbij te serveren. Ideetje?
Hello Myriam
Wat leuk 😁
Wat ik Maak vaak is:
Roosevelt aardappelen (klein rose aardappelen)
Niet schillen, halveren.
In een ovenschaal.
4 eetlepels olijfolie, 1 tl verse tijm, 2 el honing, peper en zout. Ik zet tussen knoflook teentjes met schil eraan. Op 170 graden, 1 uur in de oven.
Of blokjes aardappelen, olijfolie, spekjes, uien, peper en zout, op 170 graden, 1 uur in de oven.
Rijst met een beetje roomboter erin, aardappelpuree is ook lekker erbij.
Fijne feestdagen
Groetjes
Domy
Als ik zo lees is de bereidingstijd alleen aan suddertijd al 55min.
Vraagje,wijn klein flesje 250 ml en creme fraiche bekertje 125 of 250ml?
Goedemiddag,
Ik schrijf alleen kooktijden na bereiding.
Er staat geen tijd voor bereiding.
Ik heb de hoeveelheid crème fraiche en witte wijn aangepast.
Succes en veel plezier met dit recept
Groetjes
Domy
Het is heerlijk,al 2keer gemaakt.
Dank u wel Tineke
Wat een heerlijk en eenvoudig klaar te maken recept!
Ik heb er rijst bij geserveerd en iedereen thuis was enthousiast!
Wat leuk Michelle!
Dank je wel voor jouw leuk reactie
Groetjes Domy