- 400 g runderlappen
- 2 preien
- 4 wortels
- 3 grote uien
- 1 bouillon blokje
- 2 kruidennagel
- 2 laurierblaadjes
- 1 blokjes boter
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels balsamico azijn
- water
- 1 blik tomatenblokjes
- verse peterselie
- maïzena
- peper en zout
- 2 sneden peperkoek

We zijn in april maar de winter is in Nederland terug met sneeuw, regen, wind, hagel en koude temperaturen.
Als het zo koud is, heb ik altijd zin in stoofpotje.
Lekker gekruid, langzaam gegaard op laag vuur, en geserveerd met Vlaamse frieten.
Het is mijn eigen versie van stoofvlees, het bevat geen wijn of bier erin.
Snijd de uien in grove blokjes.
Snijd de wortels in ringen.
Snijd het vlees in blokjes.
Snijd de preien in ringen.
Wrijf het vlees met mosterd, peper en zout.
Laat het vlees, afgedekt, in de koelkast marineren.
Verwarm de boter in een braadpan.
Bak het vlees, 5 minuten op hoog vuur tot het goudbruin wordt.
Voeg de uien, de wortels en de preien toe en bak mee, 5 minuten.
Blus het vlees met de azijn.
Voeg de tomatenblokjes toe en laat even koken.
Voeg de kruidennagels, de peterselie, het bouillon blokje en de laurier blaadjes toe.
Voeg nog 2 liters water en de sneden peperkoek toe, zet de deksel op de pan en zet het vuur heel laag.
Laat het stoofvlees, minimaal 3 uur, heel langzaam sudderen, op heel laag vuur.
….
Meng 4 eetlepels maïzena met 4 eetlepels water en meng goed tot een papje.
Voeg het papje aan het stoofvlees toe en laat nog 20 minuten, al roerend, zacht koken.
Hallo Domy ik heb het stoofvlees gemaakt en het was heerlijk, ik heb er twee preien bij gedaan, in het recept staat wel de preien in ringen snijden maar niet hoeveel stuks, maar een super recept.
Ik heb het aangepast
Dank u wel
Dank u wel voor uw recept.
Ik zal het binnenkort uitproberen
Limburgs zuurvlees.
5 porties.
800 gr. riblappen of runderlappen ( niet te mager)
ongeveer 50 gr boter/margarine
5 dl. water en 5 dl. natuurazijn…
500 gr. uien
ongeveer 5 eetlepels appel of perenstroop
2 plakken ontbijtkoek
3 laurierblaadjes
3 kruidnagels
de runderlappen in blokken van 2 cm snijden en bestrooien met zout en peper, het water en de azijn samen in een bak of ketel doen en het vlees met de laurierbladen en kruidnagels erbij voegen en laat dat minstens 24 uur staan ( tip maak een klein gaatje in de laurierbladen en steek daar de kruinagels erin, hoef je ze later niet te zoeken) het vlees na 24 uur eruit halen ( de marinade niet weggooien ) goed laten uitlekken en droog deppen, in kleine porties in een hete (gietijzeren braadketel) goed aanbakken, als het goed bruin is afblussen met de marinade van water en azijn en de laurierbladen en kruidnagels, net zoveel als het vlees onder staat, ongeveer 3 uur laten sudderen met een deksel op de pan tot het vlees uit elkaar valt, tussendoor af en toe het schuim met een schuimspaan eraf halen, de uien grof snijden en apart bakken tot ze zacht zijn niet te bruin bakken en vanaf het begin laten mee sudderen, als het vlees gaar is de stroop erbij doen en er goed doormengen, even proeven en eventueel er nog stroop bijdoen, de ontbijtkoek verkruimeld erbij doen en er goed doormengen tot die is opgelost, is het naar jouw zin te dun doe je er nog een plak peperkoek erbij.