Door: Dominique op 12 - 03 - 2019 in de categorie Stoofpotjes
Ingredienten
  • 600 g kalf stoofvlees (bij de slager)
  • 200 g champignons
  • 2 uien
  • 200 g wortels
  • 1 stuk  prei + 1 tak verse tijm + laurierblad
  • 100 ml melk
  • 100 ml wijn
  • 100 ml water
  • 1 bouillonblokje (kalf of kip)
  • 1 prei
  • 50 g boter
  • Peper en zout
Voor de saus:
  • 50 g bloem
  • 50 g boter
  • Sap van 1 citroen
  • Vocht van het stoofvlees
  • 200 ml crème fraiche
  • 1  eierdooier
  • 1 bosje verse platte peterselie
  • 4 kopjes witte rijst
Keuken: Bereidingstijd: 150 min. Portie(s): 4 personen

Blanquette de veau is een klassieker uit de Fransen cuisine. 
Kalfsvlees is een duur vlees dus het kan ook met varkensvlees.
Er zijn heel veel varianten van dit recept, dit is de mijne.

Snijd de uien in blokjes en de wortels in grote plakken.
Snijd het vlees in blokjes.
Snijd de champignons in plakjes.
Hak de peterselie fijn.
Snijd een prei in ringen.

Maak een bouquet garni door een stuk prei met een laurierblad en een tak tijm samen met een touw te binden .

Verwarm 50 g boter in een braadpan.
Bak de uien, het vlees, de prei ringen en de champignons.

Blus met witte wijn,  water en melk tot boven het vlees.
Voeg de bouquet garni,  de wortels en het bouillonblokje toe en breng op smaak met peper en zout.
Laat het koken, daarna zet het vuur laag en laat 2 uur heel zacht koken.

Giet het af in een schaal om het vocht te bewaren.
Zet het vlees en de groenten terug in de pan.

Verwarm 50 g boter in een pan.
Voeg de bloem toe en bak ze samen 3 minuten (roux).
Voeg al roerend, beetje bij beetje, het vocht toe, tot een dikke saus.

Kook de rijst in ruim water met zout, 8 minuten.
Giet hem af.
Zet hem terug in de pan, doe een deksel op de pan en laat hem rusten. (5 minuten).

In een ander pannetje, verwarm de crème fraiche, op heel laag vuur, 2 minuten.

Roer de saus bij het vlees.
Voeg nu de crème fraiche, het eierdooier en de citroensap toe en roer alles goed samen.

Verdeel de rijst op 4 borden,  verdeel de blanquette erover en  strooi de peterselie erop.  Serveer meteen.

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Zucchini ravioli

Datum: 23 - 03 - 2019

0 reacties

Crispy Fish &..

Datum: 21 - 03 - 2019

0 reacties

Sauce Tartare

Datum: 21 - 03 - 2019

0 reacties

Petit fours met..

Datum: 16 - 03 - 2019

0 reacties