8-slimme-tips-voor-een-opgeruimde-keuken-1-size-3Acht slimme tips om een nette werkplaats te creëren en zo ontspannen aan de slag te gaan in de keuken.

Met de juiste muziek gaat het poetsen nog sneller.

Het oude gezegde “een plaats voor alles en alles zijn plaats” is een gouden regel die we kunnen gebruiken om onze drukke levens in goede banen te leiden. Als een kip zonder kop rondrennen in de keuken op zoek naar keukenspullen is zo zonde van je tijd en creëert een hoop stress. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Bewaar je kookspullen en keukengerei daarom op een vaste plaats zodat je je volledig kunt toeleggen op het voorbereiden van een lekkere maaltijd.

Probeer deze simpele tips om je keuken op orde te brengen zodat je als kok het hoofd koel kan houden:

1. Waar oh waar is die kurkentrekker gebleven?
Waar je wat bewaard kan veel verschil maken. Deel je keuken op in praktische ‘stations’, net zoals in een restaurantkeuken, met de juiste hulpstukken bij de hand. Denk na over de plek waar je:
– de voorbereidingen doet voor het koken
– de borden afwerkt
– bakt
– drankjes inschenkt
– het ontbijt voorbereidt
– afwas opstapelt

Alles wat je bij deze verschillende taken nodig hebt,  zou idealiter binnen handbereik moeten liggen.
Je bespaart tijd als je hier bij de indeling van je keuken rekening mee houdt.

2. Deel je keukenlades praktisch in
Bedenk welke lades het meest geschikt zijn om alles van servetten tot pollepels op te bergen zodat je niet telkens je volledige keuken hoeft te doorzoeken. Sorteer kookgerei van de kurkentrekkers zodat het geen hele speurtocht wordt als je een fles wijn open wilt trekken.
– Gebruik vakjes en bakjes in verschillende maten om in elke lade  je benodigdheden zoals maatlepels, houten lepels, pollepels etc netjes in op te bergen. Zo kan je ze snel terugvinden.
– Berg borden op in de buurt van de eettafel, handig als je de tafel gaat dekken.
– Ruim regelmatig alle rommel en losse spulletjes op die je niet gebruikt, gooi ze weg of hergebruik ze.

3. Maak ruimte in je kasten
Deze praktische plannen maken koken en schoonmaken nog makkelijker:
– Zet borden en kommen die je elke dag gebruikt op de lagere schappen in de buurt van het aanrecht zodat je er makkelijk bij kunt.
– Dingen die je minder vaak gebruikt zet je op de bovenste schappen of stal ze bijvoorbeeld uit in een vitrinekast.
– Apparatuur zoals mixers, blenders en keukenmachines bewaar je onder het aanrecht; het is veiliger om ze op te tillen dan ze van een hoog schap naar beneden te moeten tillen. Als je aanrecht groot genoeg is, kan je ze daar ook een mooie plaats op geven.

4. Breng orde in je voorraadkast
Sorteer dozen, blikken en zakken in een logische volgorde, net zoals in de supermarkt. Zo weet je ze altijd te vinden en het maakt het ook makkelijker boodschappenlijstjes te maken als je kunt zien wat je nog hebt en wat bijna op is. Berg dingen op in de buurt van waar je ze gaat gebruiken: olijfolie zet je bijvoorbeeld op een plekje naast het fornuis. Denk na over:
– ontbijtgranen, brood;
– soep in blik, vis, fruit, groente;
– bakspullen: bloem, suiker, specerijen;
– sausjes;
– granen, rijst, pasta;
– koffie, thee, cacao.

5. Denk verticaal
Kies decoratieve haakjes en stangen om mooie kookspulletjes op de muur, onder de hoge kastjes of boven de deur te hangen:
– haakjes voor potten en kookspullen;
– haakjes voor schorten, zakken, mandjes;
– een stang voor spatels, tangen, pollepels.

6. Hou het aanrecht netjes
Hou het aanrecht schoon en opgeruimd zodat je het altijd onmiddellijk kan gebruiken. Als je niet veel ruimte hebt op je aanrecht, gebruik dan een snijplank die je boven de gootsteen hangt of een slagersblok op wielen om meer werkruimte te creëren. Gebruik een hoek op je aanrecht voor de dingen die je vaak gebruikt:
– kleine apparaten zoals koffiezetapparaat, waterkoker of toaster;
– messenblok.

7. Gebruik je mooiste servies elke dag
Waarom zou je je mooie servies verstoppen en bewaren voor een volgende keer? Je maaltijden verdienen het beste en het mooiste. Andere ideeën:
– stel borden en kommen tentoon op schappen en op het aanrecht;
– bewaar groente en fruit in schalen;
– vul ijsemmers met bloemen;
– gebruik oude suikerpotten en sierlijke kannen om houten lepels, spanen en pannenlikkers in op te bergen.

8. Kies voor praktische voorraaddozen
Voorraaddozen, met bijvoorbeeld bloem en rijst, horen dichtbij de plek te staan waar je kookt.
– gooi deksels en doosjes die niet bij elkaar passen meteen weg.
– bewaar de plastic bakjes die je het vaakst gebruikt vooraan in de kast of op het schap.
– of kies voor mooie glazen voorraaddozen die je ook op je aanrecht kan laten staan, zo kan je meteen zien wat je nog allemaal op voorraad hebt.

Nu alles op zijn plaats ligt heb je meer tijd om te genieten van een gezellige maaltijd met familie en vrienden. Vergeet alleen niet alles weer netjes op te ruimen! 🙂

Bron: www.lekkerinhetleven.nl