- 4 kg verse mosselen ( 1 tot 1.5 kg mosselen per persoon, afhankelijk van jouw bijgerechten)
- 2 x 250 g Roquefort
- 2 x 250 ml crème fraîche
- 1 fles droge witte wijn
- 4 sjalotten
- 3 knoflookteentjes
- 1 theelepel peterselie
- Peper
- Olijfolie
Een echte winnaar!
Ook als je schimmel kaas niet lekker vindt.
Het is romig en pittig en zo lekker!
Tips: Het bereiding gaat best heel snel, daarna moet je snel kunnen eten.
Zorg dat je bijgerechten (frieten, stokbrood, sla) klaar zijn, dat je tafel bedekt is en niet vergeten dat je 2 lege schalen op tafel zetten voor het afval.
Laat je mosselen niet koud worden!
Voorbereiding
Eerst was je de mosselen.
Gooi de mosselen in de gootsteen.
Doe het dicht.
Vul de gootsteen met koud water.
Hoe zie je of de mosselen goed zijn?
Zorgvuldig mossel per mossel verifiëren.
Tips van Domy:
1. Alle mosselen die meteen naar boven drijven, weggoien.
Ze zijn niet meer leven.
Ze horen op de bodem te komen.
2. Kapotte mosselen weggoien.
3. Als ze ver open zijn.
Even erop tikken en ze laten rusten op de aanrecht.
Als ze naar 10 mn nog ver open zijn, weggoien. Zijn ze een heel klein beetje dicht dat mag wel, ze leven nog maar zijn heel langzaam.
4. Wanneer een mossel dicht is , even erop tikken, als de mossel een beetje open gaat, het leeft dus het is goed.
Zorg dat je de baard weg doet(soort gras tussen de schelpjes van de mossel).
Ik trek erop.
Als ze gewassen zijn, zet ze terug in de verpakking en zet ze in de koelkast tot gebruik.
Nooit in de openlucht laten!
Pel de knoflook en de sjalotten.
Snijd de sjalotten fijn en hak de knoflook fijn.
Bereiding.
Maak de roquefort saus klaar.
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
Bak erin de sjalotten en de knoflook.
Blus met 2 glazen witte wijn af.
Laten tot de helft reduceren.
Voeg de crème fraîche, de peterselie en verkruimel de kaas erop.
Laat op heel zacht vuur de crème fraîche en de kaas inkoken en een mooie saus worden.
Breng op smaak met peper, geen zout
(de mosselen en de kaas zijn al zout genoeg).
Zet het vuur uit.
Neem een grote soep pan.
Schenk erin de rest van de wijn.
Gooi de mosselen erop.
Zet het vuur heel hoog.
Kook de mosselen eerst 5 minuten.
Roer de mosselen met twee grote lepels, vanaf de bodem van de pan naar boven. Doe dit regelmatig zodat alle mosselen goed gaar worden..
Voeg nu de roquefort saus erop, en meng goed samen.
Laat ze nog 5 minuten koken.
Serveer in een mooie serveerschaal of zet de pan op tafel.