- 4 citroengrasstengels, het witte gedeelte
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 3 el kecap manis
- 2 el tamarindepasta
- 2 el Javaanse suiker (of kokosbloesemsuiker of bruine suiker)
- 1 blikje rode en 1 blikje bruine bonen (225 gram)
- 4 eetl. petehbonen (optioneel)
- 1 grote ui
- 5 knoflooktenen
- 3 lombokpepers (spaanse peper) of 5 voor heel pittig eten
- 1 tomaat
- 1 tl Trassi
- 1/2 tl zout
- 1 el neutrale olie
- 500 g sukadelappen
- 4 cm verse laos

Met mijn vriendin Joke doen we samen koken, bijzonder is het.
..Wijntje erbij, lachen en kletsen.
Ze kan heerlijk indisch koken en ik niet dus hebben we samen besloten om een weekend samen dit gerecht, Gado gado en hurap hurap te maken.
Dajing Roedjak is een pittige heerlijk, kruidig, pittig stoofvlees, vol van smaak en met verschillende bonen.
Hak de ui grof.
Pel de knoflook.
Verwijder de zaadjes in de peper en hak ze grof.
Snijd,de tomaat grof.
Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker.
Voeg de trassi en de zout toe.
Mix tot een dikke pasta.
Verhit een stoofpan en schenk er de neutrale olie in.
Roerbak de bumbu(boemboe) 7 tot 8 minuten tot het
vocht is verdampt en rondom bruin.
Snijd intussen het vlees in blokjes van 3 bij 3 centimeter.
Voeg toe aan de de pan.
Bak het vlees.
Snijd de laos in plaklen en kneus met de stamper van de vizel zodat de sappen vrijkomen.
Stamp op het citroengras met hetzelfde doel.
Voeg ze aan het vlees toe en schenk de kokosmelk en het water erop.
Voeg de Suiker toe.
Doel.
Voeg de kecap ( Ketjap), de tamarindepasta en de Javanse
suiker toe.
Laat het geheel met een deksel schuin op de pan 1 tot 4 uur sudderen.
Na 1.5 uur verwijder de citroengras.
Verwider het deksel en laat nog 30 minuten inkoken.
Voeg de laatste 10 minuten de bruine, rode en petch bonen toe.
Proef en corrigeer eventueel op smaak.
Lekker met gestoomde jasmijnrijst.
TIP: petehbonen stink heel erg maar je ruikt of proeft het niet in de Dajing Roedjak.
Ze zijn ook heel gezond volgens Indonesische mensen.
Ze geven een heel typische
smaak.