- 3-4 grote tenen knoflook (of naar smaak meer of minder)
- zeezout
- 2 grote eidooiers
- 1 theelepel citroensap (naar eigen smaak)
- 1 theelepel sinaasappel (naar eigen smaak)
- 300 ml olijfolie
- peper
Het woord aioli komt oorspronkelijk uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie (all i oli). Het woord is via het Frans in het Nederlands terechtgekomen en wordt vaak ook met een trema geschreven: aïoli.
Aioli is een mayonaise met knoflook maar oorspronkelijk is het recept zonder ei.
Pureer in een vijzel met stamper de knoflook met 2 theelepels zout en laat het rusten.
Klop de eidooier in een kom en klop er dan beetje bij beetje de olijfolie bij.
Jamie Oliver gebruikt een stafmixer en het werkt heel goed!
Nadat je een kwart van al de olie zo erdoor geklopt hebt, kun je de rest in grotere hoeveelheden toevoegen.
Wanneer alle olie is gebruikt klop je het knoflook, het citroensap/en of het sinaasappelsap met eventuele extra smaken erdoor.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveer de Aioli met stokbrood erbij.