- 250 g bloem
- 20 g verse Bakker gist of 8 g droge gist
- 1/3 theelepel zout
- 2 theelepels suiker of voor zoete croissants 60 g fijne suiker
- 100 g koude roomboter
- 250 ml melk
- 1 eierdooier (om de croissants te bestrijken)
Ik ben de laatste jaren op zoek naar leuke uitdagingen in mijn kleine keuken. Ik wilde graag, als Française, croissants leren maken zoals bij de ” boulanger” in Frankrijk.
Ik heb altijd gedacht dat het recept van croissant deeg moeilijk was, achteraf is dat niet zo.
Nu weet ik dat het niet moeilijk is, het kost alleen veel tijd maar je krijg wel krokante croissants met een roomboter smaak.
Meng de gist samen met een eetlepel melk.
Kneed de bloem, samen met de suiker, de gist, de zout en de melk tot een soepel, mooi brood deeg.
Rol het deeg fijn.
Snijd in de koude roomboter dunne plakjes en verdeel de hele boter op het deeg.
Zorg wel dat de boter heel koud is.
Vouw het deeg 3 keer.(zie foto’s hier onder).
Zet het deeg op een bord en laat het, 30 minuten in de koelkast koud worden.
Vouw het deeg 3 keer op. (zie of de foto hier onder).
Rol het deeg uit, verdeel wat boter erop en vouw het deeg 3 keer op.
Zet het deeg op een bord in een folie en laat het, 15 minuten in de koelkast koud worden.
Rol het deeg alweer uit.
Verdeel wat boter en vouw het 3 keer en zet het deeg in de koelkast, 15 minuten.
Doe het 5 keer in totaal.
De randen recht snijden.
De rechthoek in de lengte halveren en in driehoeken snijden (ongeveer 8 tot 12 stuks).
De driehoekjes vanaf de brede kant naar de punt oprollen.
De uiteinden van de hoorntjes buigen zodat ze de vorm croissants krijgen.
Leg de croissants op een met bakpapier bedekte bakplaat.
De croissants afgedekt met een theedoek, tot een dubbele grootte, 1 uur laten rijzen.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
De croissants bestrijken met de los geklopte eidooier.
De croissants in het midden van de oven, 15-20 minuten goudbruin bakken.
Op een rooster laten afkoelen.