Door: Dominique op 19 - 10 - 2015 in de categorie Varkensvlees, Warme Saus
Ingredienten
  • 500 g varkenshaas
  • Olijfolie
  • 50 g roomboter
  • peper en zout
  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 1 bakje champignons
  • 1 el verse peterselie
  • 2 glazen witte wijn ( 250 ml )
  • 1 stuk beurre manié (25 g Roomboter + 2 eetlepels bloem)
  • 1 potje crème fraîche of kookroom( 250 ml )
  • 1 bouillonblokje
Keuken: Bereidingstijd: 25 min. Portie(s): 4 personen

Zelf verzonnen recept van malse varkenshaas met een heerlijke romige witte wijn saus met champignons en wortel.

De varkenshazen op kamertemperatuur laten komen en goed inwrijven met zout en peper.

Verwarm de roomboter samen met een scheutje olijfolie in een koekenpan. Laat het vlees er in en rondom dicht schroeien.
Zet het vuur zacht en bak nog 10 minuten (het vlees is nog niet gaar).
Zet het vlees op een bord, pak het in aluminiumfolie in maar gooi zijn overgebleven vet niet.

Snijd de uien in blokjes.
Snijd de wortels in heel kleine blokjes.
Halveer de champignons.
Hak de peterselie fijn.

Bak de blokjes ui samen met de blokjes champignons en wortel in de koekenpan, 5 minuten.
Blus met de wijn af en laat, 5 minuten, op hoog vuur koken.
Voeg het bouillonblokje toe, zet het vuur zacht en laat 15 minuten zacht koken.
Voeg nu de crème fraîche en de peterselie toe en laat 10 minuten koken.
Breng op smaak met peper en zout.
Kneed tussen je vinger de bloem met de boter om een beurre manié klaar te maken.
Roer de beurre manié in de saus tot de saus iets dikker wordt.

Snijd het vlees in grote blokken.

Leg de stukjes vlees in de saus (met sap van het vlees erbij), dek met een deksel af en laat ongeveer 10 minuten zacht koken.

12165989_1129587947069866_1417647703_n

49 reacties tot nu toe.

  1. Lilian schreef:

    Ik heb dit recept gemaakt voor eerste kerstdag, naast enkele andere gerechten. Het was echt heerlijk! Een aanrader dus. De volgende keer doe ik er wel meer varkenshaas in. Dat hadden de gasten er al snel uitgevist 🙂

  2. Myriam schreef:

    Dankjewel hoor

  3. Myriam schreef:

    Ik heb dit lekker gerechtje verleden week uitgeprobeerd, en jawel… Dit komt met Kerstmis hier op tafel! 👌
    Ik zoek alleen nog een groentegerechtje om erbij te serveren. Ideetje?

    • Dominique schreef:

      Hello Myriam

      Wat leuk 😁

      Wat ik Maak vaak is:
      Roosevelt aardappelen (klein rose aardappelen)
      Niet schillen, halveren.
      In een ovenschaal.
      4 eetlepels olijfolie, 1 tl verse tijm, 2 el honing, peper en zout. Ik zet tussen knoflook teentjes met schil eraan. Op 170 graden, 1 uur in de oven.

      Of blokjes aardappelen, olijfolie, spekjes, uien, peper en zout, op 170 graden, 1 uur in de oven.

      Rijst met een beetje roomboter erin, aardappelpuree is ook lekker erbij.

      Fijne feestdagen
      Groetjes
      Domy

  4. Lidy schreef:

    Als ik zo lees is de bereidingstijd alleen aan suddertijd al 55min.
    Vraagje,wijn klein flesje 250 ml en creme fraiche bekertje 125 of 250ml?

    • Dominique schreef:

      Goedemiddag,
      Ik schrijf alleen kooktijden na bereiding.
      Er staat geen tijd voor bereiding.
      Ik heb de hoeveelheid crème fraiche en witte wijn aangepast.

      Succes en veel plezier met dit recept
      Groetjes
      Domy

  5. Tineke schreef:

    Het is heerlijk,al 2keer gemaakt.

  6. MichelleR schreef:

    Wat een heerlijk en eenvoudig klaar te maken recept!
    Ik heb er rijst bij geserveerd en iedereen thuis was enthousiast!

Laat een bericht achter


Nieuwste recepten

Zoete aardappelen –..

Datum: 21 - 12 - 2018

0 reacties

Murgh Makhani (boter..

Datum: 29 - 11 - 2018

0 reacties

Open Ravioli met..

Datum: 26 - 11 - 2018

0 reacties